Příliš horká káva

Všude, kde se pěstuje káva, panují příznivé klimatické podmínky a žijí tam příjemní lidé.

Doňa Teresita nesla v rukách obrovský podnos s kouřícími talířemi. Těšili jsme se na teplou večeři, ale zarazila nás sice známá, ale v souvislosti s jídlem divná chuť. Káva. V tom jídle bylo kafe. Seděli jsme v otevřené jídelně v kolumbijských horách, venku už byla tma a my měli hlad. Tak jsme jedli. A bylo to výtečné.

Sledovat celý proces pěstování kávy je pro Evropany něco neuvěřitelného. Co všechno se musí udělat, než vyroste statný keř osypaný dozrávajícími červenými bobulemi. A co teprve lidé s pěstováním kávy spojení. Jejich životy jsou podřízené vegetačním cyklům rostliny, která jim dává obživu.

V unikátní kávové kuchařce se dočtete nejen o pěstování kávy a o lidech v kávových oblastech, ale hlavně v ní najdete sedm desítek receptů rozčleněných do tří kategorií podle doby přípravy. Každá tato kategorie je pak ještě rozdělena na slaná a sladká jídla.

Takřka zázračný keř, jehož plody denne užíváme…


Jeden z mnoha výtečných receptů na kávovou specialitu.